Kotipellonviljasta_logo

Liperin Myllyn Jauhopussit 

 

Leipäpitäjä ja yli satavuotiset myllyperinteet!

Liperin kauniissa Kirkkolahdessa toimivan myllyn miljöössä voi kuulla historian siipien havinaa, sillä alueella on vahvat juuret suomalaisten maataloustuotteiden jalostamisessa. Myllytoiminta alkoi Osuusmeijerin ensimmäisen oman meijerirakennuksen valmistuttua vuonna 1906.

 

Tulipaloja ja uudistamista

Mallikkaasti käynnistynyt myllytoiminta koki ensimmäisen takaiskun vuonna 1927, kun tulipalo tuhosi suuren osan myllystä. Sotien jälkeen suotuisa kehitys alkoi jälleen ja myllyn tuotanto kasvoi tasaisesti, mutta helmikuussa 1961 mylly tuhoutui täysin tulipalossa. Uuden myllyn rakentaminen alkoi kuitenkin välittömästi ja nykyisiä tiloja on uudistettu moneen otteeseen.

Leipäpitäjä ja luomutuotteiden edelläkävijä

Myllyn tuotevalikoima on vuosien aikana monipuolistunut huomattavasti. Alueen vahva leipäpitäjä-maine on säilynyt näihin päiviin. Liperin Mylly on myös luomujauhojen ja -suurimoiden tuottaja. Luomutuotteiden valmistus alkoi jo 1990-luvun alussa. Nykyisin Liperin Mylly on valtakunnallinen toimija, jonka laajaa tuotevalikoimaa myydään valtakunnallisesti kuluttajille ja leipomoihin.

Viimeinen mohikaani syntyy uusiin haalareihin

1.8.2019 Liperin Mylly siirtyy toistaiseksi viimeisenä lajissaan Suomessa osuuskuntamuotoisesta toiminnasta yrittäjävetoiseksi Osuuskunta ItäMaidon luovuttaessa avaimet uusille yrittäjille.

 

”Kun Liperin luterilainen seurakunta perustettiin 1630-luvulla, kuului siihen Liperin kunnan lisäksi Joensuun ja Outokummun kaupungit sekä Kaavin, Kontiolahden, Polvijärven kunnat sekä myös koko entinen Pielisjärven suurpitäjä, eli nykyiset Lieksa, Nurmes, Juuka, Valtimo ja Rautavaara."

Ruisjauhot
Suosittu perinneruokien ja rukiisten leipien jauho