Kotipellon viljasta tuotteet on valmistettu Pohjois-Karjalassa jauhetusta kotimaisesta viljasta. Ruokaketju pellolta pöytään on helposti jäljitettävä, läpinäkyvä, avoin. Viljelijällä, myllärillä, leipurilla, leipäkuskilla, kauppiaalla, kehittäjällä on kasvot! Heidät tunnetaan ja he kertovat avoimesti työstään kotimaisessa, paikallisessa ruoantuotannossa ja –markkinoinnissa.
Elokuun loppupuolella alkaneet puinnit näkyvät jo Liperin Myllyn pihatantereella, kun viljelijät tuovat kotipeltojensa antia myllyyn.
Niin kotien jauhopeukaloille kuin leipomoille voimme jo sanoa, että ruista riittää. Pohjois-Karjalan ruishalmeista pöllähtää reilusti yli puolet pusseihimme, ja loput täydennetään muualta maasta. Läpinäkyvä laatuketjumme tuo sadon pellolta pöytään.
Tärkeintä meille on kotimaisuus. Siitä pidämme kiinni, yli satavuotisilla perinteillä, että Liperin Myllyn jauhot, suurimot ja hiutaleet ovat aina 100% kotimaisia ja ilman lisäaineita valmistettu. Vakioviljelijämme kymmenien vuosien ajalta tuovat kortensa kekoon uusien tuottajien ohella. Luomuvalikoimaamme kasvatamme myös koko ajan kysynnän ja maakuntamme viljelijöiden aktiivisen luomuun siirtymisen ansioista. Laadukkaat tuotteemme löytyvät S-markettien ja Prismojen hyllyiltä kautta maan.
Kirjoittaja Kari Huikuri on Liperin Myllyn myllytoiminnan vastaava maankuulusta leipäpitäjästä Liperistä Pohjois-Karjalasta. Liperin Mylly on perustettu vuonna 1906 kauniiseen Kirkkolahteen, josta sen tuotteet lähtevät ympäri Suomea tänäkin päivänä. Viime vuonna Liperin Mylly palkittiin valtakunnallisella Mestarimylly-arvonimellä. www.liperinmylly.fi
Tulevaisuudessa kannattaa varsinkin rukiin viljelyyn panostaa. Tarvitsemme kotimaista ruista ja se on lähiruokaa parhaimmillaan. Lajikejalostus menee koko ajan eteenpäin ja perinteisestä populaatiorukiista on hyvin talvea kestäviä lajikkeita. Kokeilunhaluisille on tarjolla myös hybridiruis lajikkeita, joissa on suurempi talvehtimisriski, mutta satopotentiaalia on enemmän. Kuluttaja arvostaa puhdasta maakunnassa kasvatettua ja leivottua ruisleipää.
Kirjoittaja Kaisa Matilainen on kasvintuotannon valtakunnallinen huippuosaaja ProAgria Pohjois-Karjalasta. Hän toimii kasvintuotannon kehitys- ja koulutustehtävissä sekä tekee viljelysuunnitelmia, EU-tukineuvontaa ja myös siemenviljelytarkastuksia. www.pohjois-karjala.proagria.fi
”Kun Liperin luterilainen seurakunta perustettiin 1630-luvulla, kuului siihen Liperin kunnan lisäksi Joensuun ja Outokummun kaupungit sekä Kaavin, Kontiolahden, Polvijärven kunnat sekä myös koko entinen Pielisjärven suurpitäjä, eli nykyiset Lieksa, Nurmes, Juuka, Valtimo ja Rautavaara."
Ruisjauhot
Suosittu perinneruokien ja rukiisten leipien jauho